Kirkkomusiikki omaa pitkät perinteet

Kun astut kirkkoon, edessä avautuu usein tilava kirkkosali, jossa on korkea katto. Kirkon etuosassa on alttari, alttarimaalaus ja puhujan koroke. Näiden lisäksi saumattomasti kirkkoon kuuluvat soittimet, joilla soitetaan jumalanpalveluksien ja muiden kirkossa järjestettävien tilaisuuksien ajan musiikkia. Perinteisesti kirkoissa soiva kirkkomusiikki on ollut uruilla soitettua. Urut sijaitsevat yleensä kirkon parvella, josta musiikki kantautuu kaikkialle kirkkosaliin komeasti. Perinteisesti kirkkomusiikki on ollut vahvaa musiikkia, jota on saattanut höystää kirkkokuoro tai yksinlaulu. Myös lauluesitykset on esitetty kirkon parvelta kirkkoväen takaa. Kirkossa soitettavasta musiikista vastaa kanttori, joka on musiikin ammattilainen. Kirkkomusiikki on suuri osa jumalanpalvelusta. Kanttori säestää uruilla esimerkiksi jumalanpalveluksessa liturgina toimivaa pappia. Kirkoissa voi olla myös muita soittimia, kuten piano, kitara, viulu ja huilu. Kirkoissa soitettava musiikki mielletään perinteisesti siis klassiseen viittaavaksi, kirkossa soitettavaksi urkumusiikiksi tai kuoroesitykseksi, joita säestetään uruilla. Kuitenkin kirkossa on mahdollista soittaa myös monen muun tyyppistä musiikkia. Nykyään on erilaisia iltaisin vietettäviä messuja, joissa musiikista vastaavat usein vapaaehtoiset lauluryhmät, kuorot ja joskus kutsuvieraina messuissa on myös ammattimuusikkoja. Tämä luo myös kirkkomusiikille uutta perspektiiviä.