Tiedätkö, milloin ehtoollisen voi jakaa kotona?

Ehtoollinen on juhla-ateria, jota vietetään Jeesuksen ristinkuoleman muistoksi. Yleensä ehtoollinen toimitetaan Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa pääjumalanpalveluksessa tai erillisessä ehtoollisjumalanpalveluksessa. Ehtoollisella eli eukarastialla on pitkät perinteet. Juutalaisuuden ruokaseremoniat, erityisesti pääsiäis- tai muistoateria ovat sen taustalla. Ehtoollinen on saanut myös vaikutteita hellenistisistä ja muinaiskreikkalaisista uskonnoista. Kerron näistä myöhemmin lisää. Milloin voit juoda ehtoollisviinin omista, uusinta uutta olevista designlaseistasi, jotka Ittala on tehnyt? Luterilainen kirkkohan ei pääsääntöisesti hyväksy yksityisehtoollista. Aina löytyy poikkeustapauksia, myös tässäkin asiassa. Jos kyseessä on sairas henkilö, ehtoollinen voidaan jakaa sairaalassa tai kotona. Jos ehtoollista toivova haluaa tehdä tästä erikoistapauksesta omannäköisensä ja kunnioittaa näin asiaa, se on mahdollista. Tällöin asiasta tulee myös paljon henkilökohtaisempi. Myös yksityisehtoollisen toimittajana kuuluu olla pappi. Kirkkoherran kutsuma maallikko voi avustaa ehtoollisella, vaikkapa jakamalla viinin. Jos kyse on sairaasta, kuoleman vaarassa tai muuten erityisessä hätätilassa olevasta henkilöstä, poikkeussäännöt pätevät jälleen. Tällöin ehtoollisen saa antaa jokainen kristitty, jos pappia ei ole lähettyvillä.