Vapaaehtoistyö seurakunnassa

Vapaaehtoistyö seurakunnassa on antoisa harrastus ja erinomainen mahdollisuus osallistua aktiivisesti seurakunnan toimintaan. Samalla siinä on helppo tutustua kaikenlaisiin ihmisiin ja oppia uusia taitoja. Vapaaehtoisille on tarjolla runsaasti erilaisia tehtäviä, joten jokainen asiasta kiinnostunut löytää varmasti jotain itselleen mieluista. Monet tehtävistä ovat hyvin ihmisläheisiä, kuten seurakunnan kerhotoiminta, perhekerhot, iltapäiväkerhot koululaisille ja erilaiset teemoitetut lasten ja nuorten kerhot, sekä ystävätoiminta. Nämä palvelut pyörivätkin pitkälti vapaaehtoisten varassa. Vapaaehtoistyö seurakunnassa onkin usein lasten ja nuorten parissa tapahtuvaa työtä. Kerhojen vetäjiksi tai avustajaksi tarvitaan erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä, samoin ystäviksi vanhuksille tai maahanmuuttajille. Monen nuoren ensikosketus vapaaehtoistyöhön on ryhtyä isoseksi rippikoululaisille ja osa jatkaa siitä vielä ryhmänohjaajaksi muutaman vuoden isosena olon jälkeen. Nuorelle vapaaehtoistyö seurakunnassa voi kaiken muun positiivisen lisäksi, olla erinomainen keino saada arvokasta työkokemusta tulevaisuutta varten, tai jopa esimakua siitä minkälaista jossain ammatissa olisi työskennellä oikeasti. Jos seurakunnan tarjonnasta ei juuri nyt löydy sinulle sopivaa kerhonohjaajan paikkaa ja haluaisit vaikkapa hyödyntää liikunnallista taustaasi tai erinomaisia keittotaitojasi, voit ehdottaa uuden kerhon perustamista itsekin. Mutta vapaaehtoistyö seurakunnassa voi olla paljon muutakin kuin kerhojen vetämistä ja rippikoululaisten tukemista. Musiikin harrastajille löytyy esimerkiksi monenlaista kuoro-ja bänditoimintaa kaiken ikäisille. Jos sinulla on aikaa vain muutama tunti silloin tällöin, niin voit tarjota apuasi esimerkiksi hautausmaan siivoustalkoisiin, tai avustaa jumalanpalveluksissa. Jumalanpalveluksissa avustaminen ei vaadi ajallisesti niin suurta sitoutumista kuin kerhon vetäminen, joten se sopii kiireisemmällekin. Jumalanpalveluksessa vapaaehtoiset voivat vastaanottaa seurakunnan ja jakaa virsikirjat, avustaa vanhuksia ja vammaisia, lukea esirukouksen tai kerätä kolehdin. Usein vapaaehtoistyö seurakunnassa vaatii lähinnä intoa ja halua auttaa Monissa tutkimuksissa on todettu että vapaaehtoistyötä tekevät ovat onnellisempia kuin muut. Eikä ihmekään, sillä pyyteetön auttaminen ja se että saa itse olla hyödyksi ja tuottaa hyvää mieltä muille on on paras keino tuntea itsensä tarpeelliseksi. Joihinkin tehtäviin on saatavilla koulutusta tarvittaessa mutta usein vapaaehtoiseen rooliin tarvitaan lähinnä intoa ja aikaa tulla mukaan toimintaan.